Huisarts wijzigen

Wanneer u verhuist, dan kunt u zich aanmelden bij elke huisarts in uw nieuwe woonplaats. Een huisarts is niet verplicht u als patiĆ«nt te accepteren.

Huisartsenpraktijk vol

Een huisarts kan u bijvoorbeeld weigeren wanneer de huisartsenpraktijk vol is. Een andere reden is dat u te ver weg woont. Een huisarts moet namelijk binnen 15 minuten bij u thuis kunnen zijn. Daarvoor hanteren huisartsen bereikbaarheidsnormen. Dit kan een reden zijn dat huisartsen mensen alleen aannemen op basis van postcode.

Let op!
Bij spoedhulp mag een huisarts u niet weigeren.

Check of er een contract is

Heeft u een huisarts gevonden? Check dan of er een contract is met uw zorgverzekeraar. Uw zorgverzekeraar moet ervoor zorgen dat er met voldoende huisartsen in uw regio een contract is. Dit valt onder de zorgplicht van een verzekeraar.

Meer weten?

Lees meer over dit onderwerp in de brochure Een andere huisarts kiezen van de PatiĆ«ntenfederatie NPCF of de richtlijnen van de huisartsen. Wilt u meer weten over de huisartsenzorg in Nederland, kijk dan ook hier. Heeft u een vraag, dan kunt u ook terecht bij onze informatielijn op 088 - 770 8 770 (lokaal tarief). Zij zijn op werkdagen bereikbaar van 9.00 tot 17.00 uur. U kunt uw vraag ook per e-mail stellen: info@nza.nl.

Meer over huisartsenzorg

Wilt u meer weten over hoe u uw huisartsenrekening controleert, lees dan onze factsheet Hoe controleer ik de rekening van de huisarts.